Jag har sporadiska anslutningsproblem till nätverket eller internet, vad kan jag kolla?

Jag har sporadiska anslutningsproblem till nätverket eller internet, vad kan jag kolla?

Exempel kan vara att första köpet via kortterminal misslyckas varje morgon eller när kassan vilat ett tag. Det kan vara att kassan, när den startas upp, inte hittar databasen. Det kan vara andra anslutningsproblem.

Nätverkskortet (NIC) går in i viloläge

Energisparläge, viloläge och avstängda enheter tillkom när bärbara datorer med batterier blev vanliga. Det är en bra lösning för att spara batteri. Till en stationär dator så som en kassadator så bör man överväga att inte använda detta. Det är fler enheter än NIC som använder energisparläge som till exempel USB och blåtandskort.

När nätverkskortet gått in i viloläge så är det en fördröjning från det att datorn behöver använda det till det att nätverkskortet "vaknat upp". Denna fördröjning kan räcka för att ett anrop ska misslyckas och datorn tror att inget nätverk finns tillgänglig. Detta kan uttrycka sig i olika felmeddelanden men ibland ser man inget speciellt utan det "bara händer ingenting". I detta läge är det en god idé att kontrollera så nätverkskortet inte får stängas av. Det påverkar inte i övrigt datorn negativt att avaktivera energisparfunktioner.

Stoppa datorn från att stänga av nätverkskortet

Det finns fler sätt att komma åt inställningen för att stänga av kortet. Här beskrivs ett av dessa.

Längst ned på datorskärmen finns normalt en sökfunktion. Se bild. Om den inte finns så går det bra att trycka på Windowsknappen (längst ned till vänster i bilden) och skriva samma söktext. På svenska operativsystem skriver man enhetshanteraren och på engelska skrivs device manager.

Starta enhetshanteraren genom att klicka på den. Leta upp posten med Nätverkskort (Network card) och expandera den genom att klicka på pilen.

Det finns alldeles för många modeller av nätverkskort för att lista alla här. I bilden ovan heter det Realtek PCIe GbE Family Controller. Dubbelklicka på nätverkskortet för att öppna egenskaper. Går även bra att högerklicka för att komma åt det.

Välj fliken Energisparfunktioner (Power Management) och avmarkera alla alternativ enligt bilden nedan.

Avsluta med att trycka på knappen OK. Sen är det klart. Datorn behöver inte startas om efter detta.