Bambora / Worldline ICT-250

Bambora Ingenico ICT-250

Modellen Ingenico ICT-250 är en kortterminal som går att använda både som kassakopplad och helt fristående terminal då den bland annat har en inbyggd kvittoskrivare. Vi går igenom uppsättningen av den kassakopplade modellen. Den modell kan enbart kassakopplas via "rak" COM-kabel eller via nätverksanslutning och använder således ingen separat Magic Box (kopplingsdosa). USB är inte funktionell. Nätverkskabel måste anslutas i kortterminalen oavsett om den ansluts över COM/RS232 eller Ethernet. Terminalen får inte ta internet via kassan utan ska alltid använda en egen nätverkskabel.

Man kan på egen hand göra relativt få förändringar i anslutningsinställningarna på en Bambora-terminal. Om man till exempel byter från COM-kabel till nätverksanslutning behöver man, utöver rätt kablar, kontakta Bambora för att "mappa" om terminalen till rätt inställningar som man därefter laddar ner i kortterminalen.

När terminalen är sammankopplad med kassan (eller nätverket) och mappningen är gjord länkas kortterminalen ihop med datorn via en mjukvara som hanterar anslutningen innan man kan ta kortbetalningar med PC-Kassa.

Innan installationen i PC-Kassa kan planeras behöver kablage anslutas och mappning säkerhetsställas att denna är gjord. Vid osäkerhet kontakta Bambora för vidare hjälp med detta. Nedanför tillhandahåller vi tips och en översikt på hur detta görs.

Koppla in ICT-250

Som nämnt tidigare kan denna terminal enbart kassakopplas via "rak" COM-kabel eller via nätverksanslutning. Terminalen ansluts inte över separat Magic Box utan använder alltid sin egna nätverkskabel för uppkoppling och denna modell ansluter vi aldrig över USB.

Via COM/RS232 samt Nätverk(Ethernet)

Kontaktkopplingen för COM och Nätverkskoppling görs på ungefär samma sätt. Skillnaden är att man inte behöver ansluta RS232-kontakten i förgreningsdosan (se bild längre ner i avsnittet) om terminalen enbart ska kommunicera över nätverk.

Börja med att lyfta av bakstycket på kortterminalen och montera kablaget enligt leverantörens manual. Det är viktigt att anslutningskontakterna kopplas korrekt och vid minsta osäkerhet kontakta Bambora för vidare hjälp med hur dessa ska anslutas. Se nedan bilder för tips.

Förgreningsdosan

När anslutningskablaget är kopplat korrekt i själva kortterminalen ansluts alltid internetkabel i förgreningsdosans kontakt märkt ETH. Om kortterminalen ska kommunicera med kassan via COM behöver också själva RS232-kabeln anslutas till kontakten märkt RS232. Tillkoppla även strömsladden. Anslutningen för Telefonlinje används inte längre.

När detta är gjort, och i förutsättning att kortterminalen är mappad korrekt från Bambora, behöver slutligen er kassatekniker eller support boka upp en tid för att göra relevanta inställningar i datorn innan man är redo att ta betalt med ICT-250. Teknikern behöver veta Terminalen IP-adress alternativt vilket COM-portsnummer man anslutit RS232-kontaten till i själva kassadatorn för att kunna sammankoppla enheterna

Mappning för COM/RS232

Vid COM-anslutning till kassan behöver terminalen vara mappad för Host2T V2.x (ECR only) Protokolltyp: COM, Hastighet: 115200 och standard terminallösenord. Tag kontakt med er säljare eller se längst ner på sidan för kontaktuppgifter till Bambora för hjälp att mappa terminalen.

Mappning för Ethernet

Kontrollera att terminalen är mappad för Ethernet.

I kortterminalen, tryck Menu – (lösenord) – Hjälp (3). Tryck piltangent ner (F2) 2 gånger tills man ser punkt 19. Är terminalen programmerad för nätverkskoppling hos Bambora står det: 19 ECR Protocol: Host2T 2.x Host2T2 info: PORT: 1337

Om detta ser annorlunda, ut kontakta Bambora för att mappa terminalen korrekt. Efter att Bambora har sparat ändringen så uppdaterar ni parametrarna genom att gå via kortterminalens Menu – (lösenord) – Inställningar (4) – Uppdatera Parametrar (1). Efter omstarten går in på hjälp igen och se om det ändrats.

Ta fram / Ändra IP-adress.

I kortterminalen, tryck Menu – (lösenord) – Hjälp (3). Tryck piltangent ner (F2) 1 gång tills man ser punkt 10. Punkt 10 visar DHCP om det är dynamisk IP-adress eller Static om det är satt fast IP-adress.

Punkt 11 visar kortterminalens IP adress. Om det är inställt på DHCP och ifall man vill sätta nuvarande IP adress som fast IP, gör följande:

I kortterminalen, tryck Menu – (lösenord) – Inställningar (4) – Administration (6) – (extra lösenord) – Ethernet-Inställningar(1) – IP-Inställningar(1) – Statisk IP (2) – Spara inställningar (6). Terminalen startar om automatiskt med IP-adressen som fast IP-adress. Verifiera detta under Hjälp om ni är osäkra. Om man vill sätta en annan fast IP adress, gör följande: I kortterminalen, tryck Menu – (lösenord) – Inställningar (4) – Administration (6) – (lösenord) – Ethernet-Inställningar (1) – IP-adress (2) Tryck ”Clear” för att ta bort nuvarande IP-adress. Skriv in önskad IP-adress (Tänkt på att man måste fylla ut med 0:or (nollor) samt ange punkter manuellt). Skriv in t.ex. 192.168.001.030 och tryck [OK] Tryck: Spara Inställningar (6). Nu startar terminalen om med det IP-nummer man angivit.

Vi rekommenderar alltid att samordna eventuella låsningar av IP-adresser med nätverkskunnig för att undvika risken för eventuella konflikter i nätverket.

Min betalterminal kommunicerar inte längre med kassan. Vad kan jag göra?

Börja alltid med att kontrollera så att alla kablar är inkopplade och inte lossnat.

Logga ut från PC-Kassa.

När PC-Kassa är släckt och enbart datorns skrivbord är öppet, starta om betalterminalen genom att hålla inne den gula Clear-knappen och knappen med Punkt / Kommatecken samtidigt i ungefär fyra sekunder. Kortterminalen startar om sig själv.

Vänta tills kortterminalen har laddat klart och starta därefter igång PC-Kassa igen.

Hjälper inte detta bör man också prova att  starta om datorn. Kvarstår problemen därefter vänligen kontakta support för ytterligare undersökning.

Saknas lösenord för terminalen alternativt om ni behöver kontakta Bambora för mappning eller annat nås de på telefon 010-10 66 000 samt via Bambora Supportportal på nätet.