Något oväntat har uppstått. Kan man starta om kassadatorn?

Något oväntat har uppstått. Kan man starta om kassadatorn?

Att regelbundet starta om kassadatorn är lätt att glömma men är en enkel åtgärd som kan göra stor skillnad. I många fall står kassan igång dygnet runt fram tills arbetsminnet och systemet påverkas negativt. En oväntad låsning, långsamhet i systemet eller annat oväntat kan i många fall undvikas genom regelbundna omstarter av datorn.

Detta gäller samtliga kassadatorer, backoffice och mer eller mindre alla andra datorer också för den delen.

En bra riktlinje är att utföra omstart av kassadatorerna efter stängning flera gånger i veckan för att minska belastningen på arbetsminnet samt låta datorn installera eventuella automatiska Windowsuppdateringar ifall de finns. Ta som regel att inte stänga av datorn helt då eventuella molntjänster och annat inte kan kommunicera ifall kassadatorerna är helt avstängda. 

OBS! Försök alltid att starta om en dator via Windows Startmenyn som nedan och undvik alltid så långt det går att starta om en dator genom att bryta strömmen! Kassadatorerna är inga undantag från detta.

 

Logga ut PC-Kassa

För att starta om en kassadator bör man så långt det går först logga ut från PC-Kassa genom att trycka på knappen [Logga ut] som finns längre ner i mitten av kassafönstret. 

Logga därefter inte in igen utan tryck istället på knappen [Avsluta]

Information! Detta avslutar inte dagen i kassan och påverkar inte dagens försäljning utan loggar enbart ut och stänger ner PC-Kassa som vid återstart är kvar på samma försäljningsdag. Använd däremot inte funktionsknapp likt [Avsluta Dag] om avsikten enbart är att stänga ner PC-Kassa. 

 

Starta om datorn via Windows Startmenyn

Att starta om en dator kan skilja sig lite beroende på version av Windows. Det normala är att klicka på Windows Startmenyn (symbolen som föreställer ett fönster) nere till vänster och välja [Restart] eller [Starta Om]. 

Tips! Om datorn har dolt startmenyn kan denna vanligtvis visas genom att trycka på "Windowstangenten" på tangentbordet (fysisk knapp med symbolen för ett fönster) eller genom att hålla inne knappen [Ctrl] och samtidigt trycka en gång på knappen [Esc]

En omstart av datorn påverkar inte dagens försäljning och utför inget dagsavslut. När datorn är uppstartad är man således fortfarande kvar på samma försäljningsdag. 

OBS! Avsluta INTE dagens försäljning via knappen [Avsluta Dag] ifall avsikten enbart är att starta om själva datorn. 

Om omstartsknappen [Restart] ger indikation på att det finns väntande Windowsuppdateringar framgår detta vanligtvis som [Restart and Update]. Tänk på att det kan ta extra tid för omstarten att bli klar om det finns väntande uppdateringar. 

Viktigt! Undvik alltid så långt det går att bryta strömmen på en dator genom att ta ut strömsladden eller hålla inne powerknappen då detta kan skada operativsystemet. 

 

Omstart på Windows 10

Omstart på Windows 7

 

Starta upp PC-Kassa igen

När datorn har laddat klart, starta PC-Kassa på nytt. Om felet inte är avhjälpt läs gärna vidare i övriga felsökningstips. Om inget hjälper vänligen kontakta support för vidare undersökning.