Komme i gang med Vipps (Integrering)

Vipps er en norsk betalingsmetode opprinnelig utviklet for direkte overføringer mellom privatpersoner og e-handelskjøp, men som i dag også brukes til betaling i butikker som støtter dette. Vår PC-baserte betalingsløsning har innebygget støtte for Vipps og i denne delen går vi gjennom hvordan du kan komme i gang med Vipps på egen hånd i noen få enkle steg. Vipps - veldig, veldig enkelt!

Informasjon og forberedelser

Før innstillingene implementeres, kan det hende at kasseprogrammet trenger en forberedende oppdatering. Hvis menyen for Vipps mangler i innstillingene dine, er dette fordi versjonen mangler den nye koblingen til Vipps og oppdateres enkelt med et par knappetrykk direkte via kasseprogrammet. Som forberedelse må Vipps også kontaktes for å få relevant informasjon om dine unike nøkler til integrasjonen – uten denne informasjonen kan ikke tjenesten aktiveres. I kasseprogrammet registreres også en betalingsmåte for Vipps (hvis denne ikke allerede eksisterer) og til slutt trengs det en passende "landingsside" som Vipps presenterer etter enkelte transaksjoner, dette kan for eksempel være en egen takkeside på nett eller din vanlige nettside. Det er vanligvis fullt mulig å utføre disse innstillingene selv ved å bruke denne beskrivelsen. Dersom du ønsker at våre teknikere skal utføre innstillingene i kasseprogrammet går det fint an å kontakte selgeren din og kjøpe installasjonshjelp – ellers tar vi som kasseleverandør ingen ekstra gebyrer for bruk av denne integrasjonen. Vipps tar i dag et gebyr på 1,25 % per transaksjon for betalinger gjort via kassaintegreringen.

Kom i gang - Steg for steg

1. Hent informasjon fra Vipps
  2. Sjekk delversjon av kasseprogrammet
  3. Registrer en betalingsmåte for Vipps (hvis ikke allerede der)
  4. Skriv inn Vipps-informasjonen i integrasjonsinnstillingene
  5. Bruk og betal med Vipps

1. Hent informasjon fra Vipps

Det første som skal til er å produsere "nøkler" som kasseprogrammet må ha tilgang til ved aktiveringstidspunktet. Disse nøklene er levert av Vipps og kan bestilles via vipps.no. Det kan ta opptil en uke før Vipps behandler denne forespørselen. For at disse nøklene skal kunne bestilles må du være registrert med en "bedriftsavtale" hos Vipps.

• Logg inn på vipps.no som bedriftskunde.
  • Gå til menyen "Bestill flere Vipps-produkter" og velg deretter å bestille "Vipps i butikk".
  • Fyll inn informasjon og velg "Partner". I denne menyen skal "Nutid AB" velges samt "Prispakke - Pakke 6" (*1,25 % per transaksjon).

* Transaksjonsgebyret kan endres over tid.

Det tar deretter omtrent en uke før Vipps behandler forespørselen din. Når denne behandlingen er fullført sender Vipps en bekreftelsesmail og når denne har kommet går det fint å logge inn på nytt og hente "nøklene" som kasseprogrammet vil trenge. Det er først etter at denne informasjonen er tilgjengelig at følgende trinn i veiviseren kan fullføres og installasjonen kan fullføres.

• Logg inn på vipps.no og åpne "Utvikler"-menyen.
  • Gå til menyen "Production Keys" og velg "Show Keys" der følgende informasjon presenteres.
    • ClientId
    • ClientSecret
    • SubscriptionKey (Primary)

​​MSN (Merchant Serial Number) vil også være nødvendig, som kan sees til høyre for firmanavnet på "Utvikler"-menyen.

Sørg for at denne informasjonen kan kopieres og limes inn på POS-datamaskinen der Vipps vil bli installert, da disse nøklene og ID-numrene ofte inneholder mange tegn.

2. Sjekk delversjonen av kasseprogramvaren

Dersom en eldre delversjon (før 2023) benyttes, vil ikke menyen for Vipps være tilgjengelig. Du kan sjekke delversjonens dato på flere forskjellige måter, inkludert gjennom menyene "Hjelp" og "Om".

Sjekk versjonen

• Gå til menyen "Hjelp" og "Om".

I vinduet som åpnes på skjermen vises informasjon om kasseprogrammet, blant annet versjon. Delversjonen kan leses med de første tallene i parentes og dersom disse ikke er "23" eller høyere må kasseprogrammet oppdateres for at Vipps-funksjonen skal aktiveres.

Oppdater kasseprogrammet om nødvendig

Kasseprogrammet kan oppdateres ved å åpne "Hjelp"-menyen og deretter "Versjonshåndtering".

• Trykk på "Søk etter en nyere versjon"-knappen, og følg deretter instruksjonene på skjermen.

Husk å alltid oppdatere alle kasseapparater!

For å vite mer om hvordan du oppdaterer kasseprogrammet, vennligst les mer om dette i en egen guide

3. Registrer en betalingsmåte for Vipps (hvis den ikke er der)

For at kassaprogrammet skal vite hvordan Vipps-transaksjonene skal håndteres og også bokføres i regnskapet, må det settes opp en betalingsmåte for Vipps. Hvis det allerede finnes en fra før, går det fint å bruke denne om ønskelig.

• Åpne menyen "Register" - "Varesalg" - "Artikkelgrupper".

Sjekk i listen over artikkelgrupper om det ikke allerede er registrert en betalingsmåte for Vipps, ellers opprett en ved å trykke på "Ny"-knappen.

Skriv inn beskrivelse på "gruppen" (betalingsmetoden) og at MVA er 0 %. Det er også svært viktig å krysse av i boksen "Betraktes som betalingsmetode og er ikke omsetnspliktig" for at betalingsmåten skal håndteres korrekt av kassasystemet. Arbeider du med regnskapskonto / filoverføring til regnskap er det også viktig å legge inn riktig regnskapskonto for betalingsmåten i feltet "Inntektskonto".

Lagre deretter informasjonen og lukk vinduet.

4. Skriv inn Vipps-informasjonen i integrasjonsinnstillingene

Neste steg er å legge inn innstillingene som Vipps aktiverte for integrasjonen.

• Åpne menyen Arkiv - Instillinger - Firmainnstillinger

• Åpne "Integrasjoner"-menyen etterfulgt av "Vipps"-menyen.

Fyll deretter inn informasjonen Vipps har gitt i det respektive vinduet. Landingssiden skal gå til enten en spesifikk "takk"-side eller til din egen vanlige nettside. Velg betalingsmåten som skal brukes for Vipps i rullegardinmenyen. Kryss av for "Bruk Vipps i kassen" og kryss av for "Vis Vipps betalingsinformasjon i VGA-kundedisplay" dersom du bruker en kundedisplay hvor QR-kode og annet skal vises.

Når innstillingene er gjort, trykker du på "Lagre"-knappen og betalingsprogrammet vil automatisk laste ned det aktuelle installasjonsmateriellet til Vipps.

• Svar "Ja" i dette vinduet.

Når informasjonen "Oppdatering ferdig" kommer opp på skjermen, trenger kasseprogrammet kun å startes på nytt og da er Vipps klar til bruk!

5. Bruk og betal med Vipps

Vipps er nå klar til bruk! Det er mulig å ta betalt både ved å få kunden til å skanne en QR-kode for transaksjonen eller ved å legge inn kundens mobilnummer i kasseprogrammet. Hvis mobilnummeret legges inn, sendes en betalingsforespørsel til kundens Vipps-app hvor de deretter åpner og godkjenner betalingen. Ved QR-kode må kunden stå foran kassa og skanne QR-koden inn i Vipps-appen.

Taste inn varer

• Taste inn varer som vanlig i kassen og trykk på betal-knappen. En ny Vipps betalingsknapp er tilgjengelig. Trykk på denne.

"A4"-knappen til høyre gir mulighet for å registrere kvitteringen via en A4-skriver i stedet for kvitteringsskriveren.

Spesifisere hvordan kunden ønsker å bruke Vipps

Et vindu åpnes på skjermen for å godkjenne betalingen til Vipps.

• Skriv inn mobilnummer eller la feltet stå tomt for QR-kode. Trykk så på "Godkjenn"-knappen og transaksjonen igangsettes og avventer klarsignal fra Vipps.

Via mobilnummer

Sendes transaksjonen til kundens mobilnummer åpner de appen og trykker "Pay".

Via QR-kode

Hvis betalingen med QR-kode er aktivert, vises denne QR-koden både på kassaskjermen og også på kundedisplayet hvis en er aktivert.

QR-koden er unik for hver transaksjon og kan derfor ikke skrives ut for gjenbruk.

• Kasseskjermen viser QR-koden og muligheten for personalet til å kansellere transaksjonen.

• Kundeskjermen viser beløp og QR-kode for transaksjonen.

Kunden åpner appen og velger funksjonen for å skanne QR-kode.

Godkjent betaling

Når en betaling er godkjent, viser kasseprogrammet dette. Trykk på OK-knappen for å fullføre transaksjonen i kasseprogrammet og skrive ut kvitteringen.

Vipps - kjøpet er fullført!

Husk at det er viktig å sikre og kontrollere at transaksjonene belastes riktig. Vi anbefaler derfor at du foretar løpende avstemminger for å kontrollere at beløpene registreres korrekt både på kasserapportene og din bankkonto.

Tips!

For å lage en hurtigknapp for Vipps-betaling brukes makroen $F5$VI$