Offlinekatalogen - Det molnbaserade artikelregistret

Offlinekatalogen är en komplettering till det PC-baserade kassasystemets artikelregister för att hantera, oftast större, centrala artikelregister via molnet. Detta kan användas istället för att de lokala kassadatorerna ska innehålla väldigt stora register till exempel för säsongsartiklar eller andra varor som inte tillhör ordinarie sortiment. Finns inte en viss artikel i kassan hämtas den enkelt ner från Offlinekatalogen och förblir därefter sparad i butikens lokala artikelregister.

Kortfattat om Offlinekatalogen

Offlinekatalogen används för att hämta artiklar som inte finns i det lokala artikelregistret. Kassans artikelregister används i övrigt för försäljning, lagerföring och annan lokal artikeladministration precis som vanligt. Skillnaden är att man inte behöver ha stora artikelregister i det lokala registret utan enbart vid behov hämtar det som ska säljas eller lagerföras. När en vara inte finns i kassans register kan denna sökas fram via Offlinekatalogen för att automatiskt hämtas ner till kassan vartefter den kommer att tillhöra det ordinarie artikelregistret. Så fort en artikel har blivit hämtad ifrån Offlinekatalogen kommer denna att sparas i den lokala kassans register för till exempel lagerföring, inventering och försäljning. Artiklar som en gång blivit hämtade från Offlinekatalogen markeras automatiskt som hämtade och kommer därefter inte längre att ingå i sökresultatet via Offlinekatalogen.

I specialuppsättningar (oftast för större butikskedjor) finns även möjligheten att ställa in Offlinekatalogen till att sprida de hämtade artiklarna vidare till kedjans alla andra butiker där de automatiskt kommer laddas ner till respektive lokala artikelregister så fort en butik hämtat denna. Innehållet i Offlinekatalogen administreras vanligtvis av respektive butikskedjas kassaansvarig eller huvudkontor. Saknas exempelvis varor i Offlinekatalogen bör man således vända sig till kassaansvarig inom företaget. Offlinekatalogen kan hantera miljontals artiklar.

Förberedelse

Innan funktionen för Offlinekatalogen kan användas behöver en beställning av funktionen göras samt en bakgrundsinstallation utföras. Innehållet i själva Offlinekatalogen behöver även laddas upp och förberedas före funktionen kan tas i bruk. Tag kontakt med relevant kassaförsäljare för att veta mer om eventuell beställning av tjänsten.

När beställning och bakgrundsuppsättning är gjord används en ny knapp i den befintliga funktionen "Prisfråga" (Sök Artikel) för att utföra sökning mot Offlinekatalogen.

Utföra sökning i Offlinekatalogen

För att utföra en sökning via Offlinekatalogen används den befintliga kassafunktionen "Prisfråga" (Sök Artikel). Om knappen för detta inte finns går denna att upprätta genom att skapa en knapp med makro: ##PRISFRÅGA##

I exemplet nedanför visas båda knappar. Detta är enbart olika namn för samma funktion.

För att veta mer om generell knapprogrammering se gärna vår separata guide om detta.

Tryck på knappen.

Sök efter varan i sökfönstret. Det går bra att söka efter en del av namnet, streckkod, artikelnummer, katalognummer och mer.

För att göra sökning i det lokala kassaregistret går det bra att trycka Enter i sökfönstret (eller skanna in en streckkod som vanligtvis automatiskt trycker Enter).

För att söka direkt via Offlinekatalogen går det bra att ange söktext och istället direkt trycka på den nya knappen till höger om sökfönstret.

Sökning först via kassans register

När en sökning via kassans register görs (tryck Enter) öppnas först eventuellt resultat ifrån det lokala artikelregistret. Om artikeln inte finns i det lokala registret kommer meddelandet automatiskt öppnas upp som ger möjlighet att utföra sökningen också via Offlinekatalogen. På samma sätt får man möjlighet att söka via Offlinekatalogen ifall en vara inte väljs i sökresultatet från det lokala registret.

Svara "Ja" på att utföra sökningen via Offlinekatalogen.

Tänk på att det beroende på bland annat registerstorlek kan ta en stund innan resultatet visas på skärmen.

Sökresultatet presenterar alla träffar efter sökningen. Markera därefter till vänster de artiklar som ska hämtas ner till kassans lokala artikelregister.

Det går bra att markera en eller flera artiklar vid samma hämtning.

För att hämta de markerade artiklarna slutför genom att trycka på knappen "Välj".

Ett meddelande visas på skärmen om att artiklarna har blivit skapade i det lokala kassaregistret.

Artiklarna går nu att sälja, lagerföra och administrera precis som vanligt.

Sökning direkt via Offlinekatalogen

Öppna Prisfråga (Sök Artikel) och ange söktext, streckkod, katalognummer eller artikelnummer och tryck på knappen till höger om sökfönstret istället för att trycka Enter.

Detta söker direkt via Offlinekatalogen utan att först göra en sökning i det lokala artikelregistret.

Sökningen genomförs och öppnar precis som tidigare resultatet av varor som finns redo att hämtas från Offlinekatalogen.

Tips!

Vid större sökresultat går det bra att också filtrera och söka i själva sökresultatslistan. I den övre delen av Offlinekatalogsfönstret finns två rullistor för att filtrera resultatet efter "Artikelgrupp" eller "Leverantör" samt ett sökfält för valfritt sökord. Ange söktext och tryck Enter på tangentbordet för att utföra sökningen i sökresultatslistan. Tänk på att urval och sökning i detta fönster enbart söker i den aktuella resultatlistan och inte vidare igenom hela Offlinekatalogens innehåll.

OBS! Ingen information från det lokala kassaregistret kan synkroniseras tillbaka till Offlinekatalogen. Det finns med andra ord inga möjligheter att, via den lokala kassadatorns artikelregister, påverka uppgifterna i Offlinekatalogen. Eventuella förändringar i Offlinekatalogen görs alltid via en separat administrationsportal. Offlinekatalogen används således enbart för att hämta ner förbestämd information till de lokala kassornas artikelregister.