Höjd moms för Finland till 25,5%

Moms ändras från 24% till 25,5% den 1 september - 2024

Nedan beskrivs hur man gör för att ändra momssatsen i kassan från nuvarande 24% till 25,5%. Det som kommer att ske är att en ny artikelgrupp skapas och befintliga artiklar kommer att flyttas till den nya artikelgruppen. Den gamla artikelgrupper kommer därefter att arkiveras (alltså INTE raderas) och därmed kommer statistik fortfarande att vara tillgänglig. För att arkivera en artikelgrupp kräver kassan att den har intäkts- och momskonto ifyllt. Om man nedan väljer att inte fylla i detta så kommer artikelgruppen att ligga kvar till dess man fyller i detta och manuellt arkiverar den.

Börja med att tillse att kassans version är minst 38,05 (240614.6)

Gå till menyn "Hjälp/Om".

Om versionen är lägre behöver den uppdateras. Detta MÅSTE göras innan nästa steg i guiden nedan.

Ladda ner senaste versionen genom att klicka här.

Tillse att kassan är avstängd innan installation (Logga ut/Avsluta).

Kör installationen.

Starta kassan igen.

Nu kan man välja om man vill köra denna fil på övriga kassadatorer (både säljande kassor och backoffice-kassor MÅSTE uppdateras) eller om man vill starta om övriga kassor så frågan om att uppdatera visas. Svara i så fall Ja på alla frågor om uppdatering.

Ändra momssats så här

Gå in i ARTIKELGRUPPER (CTRL + G eller Register/Varuförsäljning/Artikelgrupper).

Markera önskad artikelgrupp som är 24% moms.

Tryck på knappen ”Extra funktioner”.

Välj ”Justera från 24% till 25,5% moms”.

Kassan ger detta meddelande när gruppen är färdig.

Lägg till intäkts- och momskonto

Detta behöver inte göras om intäkts- och momskonto redan är ifyllt.

Sätt intäkts/moms konto om detta saknas. Om det inte görs så kommer gruppen att finnas kvar synligt i artikelgrupper. Konsultera med er redovisare om ni behöver fylla i ett speciellt konto för artikelgrupperna eller om det räcker att skriva ett valfritt tal, exempelvis 10.

Upprepa för alla artikelgrupper som har moms 24%.

Artikelgrupper utan artiklar

Om en artikelgrupp ej har artiklar och ej heller har transaktioner (försäljning med mera) så ändrar man manuellt momsen i fältet för detta.

Slutför genom att trycka på knappen ”Spara” längst ned.

Rapporter

Kassan håller koll på om försäljningen skett med 24% eller 25,5% moms och redovisar rapporter med mera korrekt.

Dock kommer det Inte att gå att skriva ut tidsrapporter som överlappar de båda momssatserna så dessa måste skiljas åt. Exempel: Kassasammandrag för hela 2024. Då får man ta ett kassasammandrag för 2024-01-01 till 2024-08-31 och det andra kassasammandraget för 2024-09-01 till 2024-12-31.

Gällande Weboffice så har åtgärder tagits för att synken ska bli rätt gällande moms men facit på detta kan vi inte få i förväg. Skulle det visa sig att det blir fel med momsen så kommer detta att kunna åtgärdas. Viktigt att höra av sig så fort som möjligt till supporten.