Bordskarta: Inställningar (för restaurang)

Kassan har restaurangsfunktionen Bordskarta. Man kan ha upp till fem olika bordskartor.

För att:

Lite om inställningar i kassan

Gå till menyn Arkiv - Inställningar - Systemuppgifter.

Välj fliken Standard inställningar och underfliken Restaurang.

På den tredje raden med flikar finns ytterligare sex flikar. Denna artikel handlar om flikarna "Bordshantering 1" och "Bordshantering 2".

Inställningar i kassan kan delas in i två områden. Globala eller lokala. Globala inställningar gäller alla kassor i samma system (om man har fler än en kassa) medans lokala inställningar bara gäller för just den kassan. Ska en lokal inställning gälla i flera kassor behöver man alltså ställa in detta per kassa.

Globala inställningar markeras genom att texten skrivs "normal" och lokala inställningar skrivs "kursiv".

När man gjort inställningar här ska man Spara och Stänga (knappar längst ned till höger) och sedan ska man starta om kassaprogrammet (Logga ut-knappen och sen knappen Avsluta, sen starta kassan på skrivbordsikonen igen).

Fliken Bordshantering 1

Om man alltid vill utgå från bordskartan ska man markera första alternativet, "Öppna bordskarta automatiskt..." samt, under Layout, välja vilken bordskarta som ska öppnas. Detta gör att vald bordskarta öppnas när man loggar in i kassan och efter slutförd försäljning.

Nedanför finner vi inställningar för reservationer. Normal sittningstid (standard 1h 30m) och begränsningar gentemot normal sittningstid.

Därefter kan man ställa in att en bekräftelse ska skickas till kunden vid bordsreservation. Det går att skicka e-post eller SMS. Tänk på att ytterligare inställningar kan behövas för att detta ska fungera (separat artikel) samt att SMS tillför en extra kostnad.

Vid Ämne fyller man i rubriken för det meddelande som ska skickas, till exempel: Reservationsbekräftelse

Nedanför finns tre flikar. De två första har med reservationsmeddelande till kunden att göra.

Fliken "Text meddelande" har en begränsning på 160 tecken och är i första hand tänkt för SMS-utskick. Har man tänkt att använda fler än 160 tecken ska man gå till fliken "Externt HTML meddelande". Där får man i stället välja ett HTML-dokument. Hur man skapar ett sådant tas inte upp här.

Fliken "PM" är mer information hur man går tillväga för att kunna använda sig av PM. PM är interna meddelanden för personal där man kan skriva ner till exempel allergier, regler eller menyer för sällskapet eller vad man kan behöva notera. Texten hänvisar till annan plats i kassan att ställa in en sökväg. Man finner denna i menyn "Arkiv - Inställningar - Företagsuppgifter" och går till fliken "Export inst" samt underfliken "Generell".

Den som heter "Export sökväg" är den som menas här. I exemplet på bilden så är backupmappen vald men man kan så klart ha en annan katalogstruktur. Har man fler kassor så måste dessa ha Exakt samma sökväg annars kommer det inte att fungera.

Utöver det så kan man i den mappen spara en mallfil som heter "PMMall.rtf". Filformatet .rtf hör ihop med programmet "WordPad" som följer med i Windows. Att använda sig av en mallfil är smart så man får PM som följer samma format vilket underlättar när man behöver kolla upp information i den.

Fliken Bordshantering 2

Dela X ggr används för att till exempel dela en flaska vin mellan gäster så de betalar var sin del. Man behöver inte använda bordskarta för att använda detta.

Visa välj nota... kan markeras om man brukar ha flera notor på samma bord, då visas ett fönster där man får välja den nota man vill hantera.

Fråga antal gäster... om denna markeras kommer ett fönster upp där man får knappa in hur många gäster som ska sitta vid bordet.

Splittaknapp bordskarta... det finns tre olika sätt att splitta en nota (inte att förväxla med Dela X ggr) som alla har sina fördelar. Här väljer man den funktion som önskas användas.

Använd inmatningsfördröjning... denna är kvar sen kassadatorerna var långsammare än dagens moderna kassor. Behöver normalt inte användas.

Förstärk tydligheten... se bilderna nedan.

Här är den inte vald:

Men här har den valts:

Använd högupplösta bord. Om man inte har den markerat blir det som bilden nedan. Bilderna ovanför har denna markerad.

Så det finns en del man kan testa med gällande hur borden ser ut på bordskartan. Den sista inställningen ställer in vilka färger man vill ha. Det är svårt att veta vilka färger som passar bäst. Dels är vi olika som personer men dels kan det skilja på bildskärmar som återger färger olika. Här gäller det att testa sig fram till det som fungerar bäst.

För att ändra färg, klicka på rutan för den del som ska ändras. En färgpalett visas med grundfärger att välja mellan.

Välj önskad färg och bekräfta med knappen OK. Knappen Avbryt stänger färgpanelen.

Önskar man kunna välja mellan fler färger kommer man åt detta via knappen Definiera anpassade färger >>.