Handpenning - förskottsbetalning

Handpenning, eller förskottsbetalning, är vanligt i vissa branscher och kassan hanterar detta. Handpenning är ett fast betalsätt och fungerar som ett sådant.

I kassan slår man in hur stor handpenningen ska vara. Det finns en speciell funktion för det. Sen slår man ut detta mot betalning. Handpenningar namnges för enklare hantering när den ska utnyttjas. När den nyttjas så löser man in handpenningen i ett köp och handpenningen drar av summan att betala.

Funktionen med handpenning kräver inte användande av kundregistret i kassan.

Handpenning numreras i en följd med början av 1. Denna kan inte ändras.

Handpenning hanteras i kassan som en skuld till er kund.

Förberedelser i kassan

Två knappar behöver finnas tillgängliga i kassan så dessa behöver först programmeras. Se video om hur man programmerar knappar här: Kom-i-Gång.

• Lägg upp handpenning. Makro för detta: ##HANDPENNING##
  • Lös in handpenning. Makro för detta: ##LÖSINHANDPENNING##

Lägg upp handpenning

Handpenning går att lägg upp även i samband med annat köp.

Börja med att trycka på knappen för detta. Fyll i belopp.

Tryck på OK.

Nu får man fylla i vad handpenningen avser. Det är vanligt att man fyller i kundens namn. Man kan skriva upp till 40 tecken så det finns plats för en kort beskrivning efter behov.

När man trycker på OK kommer beloppet, handpenningsnumret och texten upp i säljmiljön.

Det går bra att slå ut försäljningen på vanligt vis. Det går även att fakturera en handpenning.

Kvitto skrivs ut som vanligt och hänvisning för vilken handpenning det är följer med.

Lös in handpenning

För att lösa in en handpenning, tryck på knappen för detta.

Tryck OK så kommer handpenningen in i säljmiljön.

Handpenningen går in som en delbetalning. För att slutföra försäljningen måste resten av försäljningen betalas. Även här fungerar det med faktura.

Hitta handpenning, kvittot saknas

Om kunden som betalat handpenning glömt eller blivit av med kvittot så handpenningsnummer saknas så går det att hitta handpenningen via en lista.

Välj knappen för att lösa in handpenning. Låt det vara tomt i rutan för handpenningsnummer och tryck på OK.

Välj önskad handpenning (den blir blåmarkerad) och tryck på OK. Fortsätt som ovan.

Handpenning ska betalas tillbaka

En handpenning kan inte makuleras. En handpenning har inte heller ett utgångsdatum i kassan. Om en handpenning ska plockas bort måste det ske mot en försäljning till ett betalsätt. Om pengarna ska tillbaka till kunden är det enkelt. Bara välj att lösa in handpenningen och betala. Handpenningen går in med ett negativt belopp och det blir ett återköp.

Om handpenningen av någon anledning har förfallit kan det med fördel slås mot ett eget betalsätt för att få ut det ur kassan utan omsättning. Se separat artikel för hur man skapar eget betalsätt här: Eget betalsätt för till exempelvis onlinebetalning

Bokföring av handpenning

Kontoplanen har inställningsmöjlighet för handpenning separat. Se gärna följande artikel om hur man hanterar kontoplanen i kassan: Inställningar för SIE-filer samt Kontoplan (Redovisningskonto)

För debetkonto finns "Inlöst handpenning" och för kreditkonto heter det "Mottaget handpenning".