Återköp / Retur

Återköp och returer

 

När en kund kommer in och vill returnera en vara. Ta kvittot. Finns det en streckkod går det att skanna denna. Alternativt om Dagens kvitton är aktiv i säljmiljön. Där finns en knapp med ett förstoringsglas. Tryck på den och skriv in kvittonumret. Avsluta med [Enter].

Då visas alla varor som är inköpta på det kvittot i kvittolayouten på vänster sida. Det kommer också upp en meny med olika val. Denna kan se något annorlunda ut på olika kassor.

    1. Skriv ut kvittokopia på kvittoskrivare eller A4-skrivare (grå) (OBS! Endast 1 kopia kan skapas)
    2. Återgå till försäljning (grön)
    3. Återköp hela försäljningen (rosa)
    4. Återköp valda artiklar (rosa)
    5. Återköp, börja om (rosa)

 

 

Välj c, återköp hela försäljningen. Efter detta kommer man tillbaka till kvittolayouten och där ligger alla varor på kvittot som minus. Avsluta återköpet genom att välja BETALA och välj vilket betalsätt kunden önskar få återbetalt till i nästa ruta.

 

Om inte alla artiklar skall returneras, välj ”felslag”. I rutan som visas hamnar varorna till vänster. Nu ska man flytta bort de varor som inte ska returneras genom att flytta dessa till höger. Det görs genom att trycka på dem. Du ska endast ha varan/varorna som ska återköpas på vänster sida. Tryck på [OK]. Man kommer tillbaka till artikelinslags-rutan. Där ska den vara som ska returneras nu finnas. Välj BETALA och vilket betalsätt kunden önskar få återbetalt till i nästa ruta.

Alternativt till att använda c och felslag, använd d. I rutan som kommer upp, tryck på de artiklar som ska återköpas. Avsluta med att trycka på knappen [OK]. Välj BETALA enligt ovan.

Alternativet e slår ut återköpet automatiskt om möjligt och slår in det igen direkt. Kan användas om man till exempel råkat genomföra försäljningen på kontant när det skulle ha varit kort. Då får kassören ingen fråga alls om återköpet utan det bara sker. Vid kort behöver förstås fortfarande kortet sättas in i kortterminalen.

Om man missat att ge rabatt eller angett fel pris efter utslaget kvitto. Skanna kvittot och följ återköpsproceduren. Återköp hela kvittot och gör om försäljningen.

 

OBS! Man måste stryka över den returnerade varan på kundens kvitto eftersom den fortfarande finns kvar om du skannar in kvittot på nytt.

 

Om inget ursprungskvitto finns eller om man returnerat hela ursprungskvittot kan man göra ett manuellt återköp med knappen [F3 ÅTERKÖP]. Artikelinslagsrutan får en annan bakgrundsfärg. Slå in artikeln. Fortsätt med [F3 ÅTERKÖP] om fler artiklar ska återköpas.

Slutför enligt ovan med knappen [BETALA].

 

OBS! Tänk på att alltid göra återköp till samma betalkort som försäljningen gjordes till. Systematiska utbetalningar kan i efterhand spärras som penningtvättsförsök och inte nå fram till mottagaren. För att veta mer om detta kontakta skatteverket.